Odporne bakterije

Odporni mikrobi so vse večja težava, ki smo si ji nakopali z agresivnim bojem proti njim. Agresivna protimikrobna sredstva in antibiotiki so povzročili selekcijski pritisk na mikroorganizme, ti pa so se na ta sredstva prilagodili do te mere, da so npr. v medicini že nekateri odporni na vse znane antibiotike in vedno več je primerov neozdravljivih okužb, ki včasih to niso bile. Sodoben pristop zahteva bolj premišljeno uporabo protimikrobnih sredstev – predvsem naravnih, ki za seboj ne pušča odpornih mikrobov, hkrati pa se na ta način išče rešitve tudi zanje.

Za več informacij nas kontaktirajte

Antagonistične bakterije

Mikroorganizmi med seboj tekmujejo v ekoloških nišah, in kjer nam dela težave določena mikrobna vrsta lahko najdemo ustrezno antagonistično vrsto, ki ne bo imela kvarnih posledic za okolje. Na ta način se borimo z mikrobi proti mikrobom. V prehrani jih poznamo pod izrazom probiotiki, princip uporabe pa se lahko prenese na ostala področja. Tako lahko v agronomiji uporabimo antagonistične bakterije z namenom zdravljenja ali preprečevanja okužb s patogenimi bakterijami. Drug primer uporabe so čistila, s koristnimi bakterijami, ki za seboj ne puščajo prazne niše, ampak nanesemo neškodljive mikrobne vrste, ki ne dopuščajo da bi prostor zasedle škodljive.
V Mikrofarmi vam lahko ponudimo izolacijo in selekcijo mikrobnih vrst in pripravo kulture za aplikacijo v okolje, kjer vam določena mikrobiota povzroča težave.

Za več informacij nas kontaktirajte

Bakteriofagi

Bakteriofagi so virusi, ki napadajo samo bakterije in po številu prekašajo vse organizme saj njihovo število ocenjujejo na več kot 10³¹. Bakteriofagi so znani dobrih 90 let, a so do nedavnega bolj kot ne utonili v pozabo, saj so se raziskave in razvoj protimikrobnih sredstev bolj usmerile na antibiotike.
Njihova prednost je ta, da so specializirani za vrsto bakterije in tako ne vplivajo na ostale. V množici bakterij poiščejo točno tisto, ki dela težave.
V tem segmentu smo osredotočeni na agronomski in živilski sektor in vam lahko ponudimo izolacijo, selekcijo in gojenje bakteriofagov, ter pripravo produkta.

Za več informacij nas kontaktirajte

Naravne protimikrobne snovi

V milijonih let evolucije se bakterije prilagajajo na okolje in okolje nanje. Rastline predvsem so kot del svoje odpornosti proti mikrobom razvile široko paleto spojin s protimikrobnim učinkom, ki so poznane tudi v ljudskem zdravilstvu. S sodobnimi metodami se da te spojine izolirati iz rastline in ovrednotiti njihov učinek. Možni so tako celoviti izvlečki rastlin kot selekcija na posamezno komponento, navadno imajo širok protimikrobni učinek in mikrobi težje razvijejo odpornost. V primeru uporabe nestrupenih rastline tu obstaja možnost uporabe take spojine v prehranski verigi.

Za več informacij nas kontaktirajte